Speel mee

Repetities

Het orkest repeteert wekelijks op dinsdagavond van 19:45 – 22u in de Concertzaal van De Nieuwe
Veste, Molenstraat 6 in Breda. Als je interesse hebt om een repetitie bij te wonen, schrijf dan even
een mailtje!
Van onze leden wordt verwacht dat de individuele partijen zo goed mogelijk thuis of met een docent
worden voorbereid. In de repetities gaat het niet om het leren kennen van de partij, maar om de
interpretatie van de muziek en hoe het

Lid Worden

Als je interesse hebt om lide te worden, kan je na een auditie of aanbeveling van een docent een aantal repetities vrijblijvend meespelen om nader kennis te maken. Als de samenwerking wederzijds bevalt, kan je lid worden door een inschrijving bij De Nieuwe Veste voor 146,- per jaar. Het orkest heeft 40 repetities per seizoen en een wisselend aantal concerten.

Audities

Een auditie wordt ingepland op afpraak. Als je interesse hebt stuur dan een email!
Een auditie duurt ongeveer 10-15 minuten en bevat een verplicht onderdeel uit het orkestrepertoire, een etude en een stuk naar eigen keuze. Als je een werk met piano wil spelen moet je zelf een pianist meebrengen.
De auditie gebeurt onder leiding van onze dirigent. Daarnaast zullen onze concertmeester (of diens vervanger) en een extern jurylid aanwezig zijn.

Waar wordt op gelet?

Wij letten niet op ‘fouten’! Een vergissing maken is geen enkel probleem, zenuwachtig zijn ook niet. En dat het thuis vaak beter gaat, dat weten wij ook: daar kijken wij wel doorheen.
Wij luisteren in de eerste plaats naar je intonatie, ritmegevoel en muzikale voordracht. De auditie lijkt ook een beetje op een gewone les: onze dirigent kan wat aanwijzingen geven of vragen om een bepaalde passage nog eens te spelen na een korte instructie. Ook mag je het zelf aangeven als je weer even opnieuw wil beginnen.

Repertoire

Etude

  • Viool: Een etude van Mazas, te kiezen uit nrs. 8, 16 en 24
  • Altviool: Een etude van Mazas (op.36), te kiezen uit nrs. 2, 7 en 15
  • Cello: Een etude te kiezen uit Dotzauer-Klingenberg 113 deel 1 of 2, Lee op. 31 of op. 113, Feuillard-La Technique deel 1 of 2, Kummer 21 ausgewählte Etuden

Werk van eigen keuze:

  • Zorg dat je iets kiest waarin je jouw sterke kanten laat zien en je muzikale ideeën kwijt kan. Een eenvoudig stuk goed spelen is effectiever dan een moeilijk stuk slecht spelen! Houd er rekening mee dat wij na een paar minuten kunnen onderbreken als wij genoeg gehoord hebben.

Orkestpartijen

  • De partijen uit het orkestrepertoire krijg je ruim op voorhand van ons per email. Zorg ervoor dat je een opname beluistert van het stuk, zodat je de context van je partij begrijpt. Houd je heel precies aan de aanduidingen: tempo, dynamiek, articulatie, streken etc.