Orkest

De Camera is in 1983 opgericht door Paul de Meyer. Paul is vanaf de oprichting tot de zomer van 2017 de dirigent geweest van het orkest. Sinds augustus 2017 is Tijmen Wehlburg de dirigent.

Paul De Meyer is een gepassioneerd musicus en was docent viool en altviool aan de toenmalige Bredase muziekschool. Bij de oprichting in 1983 kreeg het orkest de naam Camera Musicorum Bredana. Deze naam werd bedacht door Joop IJsseling, in die tijd adjunct-gemeentesecretaris van Breda en actief in het culturele leven van de stad.
Het orkest begon als een particulier initiatief voor een eenmalige uitvoering van de Johannes Passion. De samenwerking beviel dermate goed dat besloten werd samen door te gaan als strijkorkest. Sindsdien heeft De Camera veel koren begeleid, evenementen in en buiten de stad opgeluisterd, en eigen concerten gegeven.
In de loop van het bestaan is een relatie aangegaan met de Nieuwe Veste, Centrum voor de kunsten in Breda. Het orkest repeteert en concerteert in de Nieuwe Veste en er worden bijdragen geleverd aan activiteiten zoals docentenconcerten, open dagen en openbare examens. Bijzonder is de door Paul De Meyer ingestelde traditie van het jaarlijkse Jonge Solistenconcert, waarbij De Camera talentvolle leerlingen tot 12 jaar uitnodigt om als solist op te treden.
Paul De Meyer bleef tot aan zijn afscheid van de Nieuwe Veste, eind 2016, dirigent en inspirator van het gezelschap. Door zijn gedrevenheid en streven naar perfectie wist hij de groep te ontwikkelen tot een voor amateurbegrippen hoog niveau. Dat de leden hier veel voldoening uit halen blijkt wel uit het feit dat sommige strijkers al meer dan 30 jaar deel uitmaken van het orkest. Er is een vaste kern van (inmiddels) vaak wat oudere strijkers maar er spelen ook jongeren mee. Dezen zijn echter soms na een paar jaar weer weg door verhuizing voor studie of werk. Voor veel getalenteerde muziekschoolleerlingen fungeerde het orkest als een springplank naar een carrière in de muziek. In 2017 werd Tijmen Wehlburg dirigent.